Łuszczarka

Wojewódzki Klub Techniki i Racjonalizacji w Lublinie przy współpracy specjalistów z Akademii Rolniczej w Lublinie przetestował dwa prototypowe egzemplarze łuszczarki do nasion roślin strączkowych. Testy i badania przeprowadzone podczas zbiorów bobu wypadły pozytywnie, a uzyskane wnioski pozwolą wprowadzić w urządzeniu kolejne udoskonalenia.

 

Łuszczarka

 

Atuty naszej łuszczarki to:
- pięciokrotnie wyższa wydajność w porównaniu z ręcznym łuskaniem nasion,
- rozwiązania techniczne, które umożliwiają operatorowi bezpieczną pracę z urządzeniem,
- konstrukcja dająca zabezpieczenie nasion przed zetknięciem z materiałami, które nie mogą mieć kontaktu z artykułami spożywczymi.

W niektórych województwach istnieje możliwość uzyskania dofinansowania zakupu łuszczarki w ramach środków unijnych przeznaczonych dla rolników.



Prezentujemy najważniejsze informacje dotyczące bobu w oparciu o artykuł prof. Heleny Łabudy z Akademii Rolniczej w Lublinie oraz encyklopedię internetową Wikipedia.

Bób – jednoroczna roślina warzywna, strączkowa z rodziny bobowatych. Jego zielone owoce zwykle wykorzystywane są do bezpośredniej konsumpcji lub do mrożenia i konserwowania. Zawierają białko, węglowodany (w tym błonnik), sole mineralne i kompleks witamin.

Już w neolicie roślina uprawiana była w basenie Morza Śródziemnego. Istnieją dowody na to, że bób ceniony był przez starożytnych Egipcjan, gdzie odgrywał rolę kultową, oraz Rzymian, którzy cenili go najwyżej spośród roślin strączkowych. Od ponad 5000 lat bób uprawiany jest w Chinach.

Obecnie do największych producentów bobu w Europie należą Hiszpania, Włochy, Wielka Brytania, Francja i Niemcy. W Polce gros upraw zlokalizowanych jest nad Zalewem Wiślanym, na Lubelszczyźnie oraz na południu Polski.

Do uprawy wymagane są gleby dobrze nawodnione. Siew prowadzony jest od końca marca do drugiej dekady kwietnia, a zbiór przypada na okres od pierwszej dekady lipca do początku sierpnia. W zależności od odmiany rośliny oraz wielkości uprawy zbiór przeprowadza się od 1 do 3 razy. Przeciętna wielkość plonu wynosi 8 – 10 ton z hektara.

Źródła:
1. H. Łabuda, Uprawa bobu, „Hasło ogrodnicze” - http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=364
2. Polska Wikipedia - http://pl.wikipedia.org/wiki/B%C3%B3



.................................................................................................................. powrót do listy działalności